Historik

Tomten före exploateringen

Karlavagnen nr 16 omfattar mark, som tidigare tillhört tomterna kvarteren Tullnären och Adlern större. 3146 kv. fot och 2294 kv. fot från vardera slogs ihop till en ny tomt. Ingen bebyggelse har förekommit före exploateringen.

Byggprocessen

15/1 1884
begärde byggherrar och byggmästare A Pettersson, E Östlihn och L Sundén om byggnadslov för att få uppföra ett gathus om 4 våningar med delvis underbyggd gård, ett gårdshus om 3 våningar samt en avträdesbyggnad på tomten Karlavagnen 16. Byggnaderna skulle sammanlagt uppta en yta på 3 459 kv. fot av den 54 440 kv. fot stora tomten. Som arkitekter till byggnaden stod L Östlihn och R Alderin.

18/1 1884
daterades ett besiktningsutlåtande, som meddelade att gårdsytan fallerade med 20 kv. fot jämfört med minimimåttet för gårdsutrymme i nybyggnadsområde. Huset vars medelhöjd var 55,5 kv. fot var istället 1/2 fot för högt. Dessutom efterlystes en bättre inre planlösning beträffande rum och korridorer. För övrigt gavs byggnadslov samma datum.

12/4 1884
utfördes en grundbottenbesiktning, som slog fast att grunden bestod av berg. Byggherrarna begärde ett godkännande av en ändring i fasadritningarna. Fasadutformningen tonades ner något, främst i souterrain- och bottenvåningen. Detta godkändes dagen efter.

17/6 1884
skedde en kontrollutstakning, ingen anmärkning förekom.

19/6 1884
besiktades fotmuren, varvid det påpekades att i sydost hade man hamnat 0,5 fot under stensatt gatuyta och på flera ställen låg huset för långt ut på gatan.

20/6 1884
huset efterbesiktades och från byggnadsnämndens sida konstaterades att brandmuren ej var tillräckligt hög, endast 52,7 fot mot föreskrivna 53 fot.

8/8 1884
Förekom en ny bjälklagsbesiktning. Ingen anmärkning förelåg längre.

År 1886 stod huset klart!

Beskrivning av det nybyggda huset

Exteriör
Fasaden var sju fönsteraxlar bred. Mittpartiet betonades dels genom en risalit dels genom utsmyckningen, som markerades mer på detta parti. Den traditionella tredelningen hade genomförts med tvekan och frågan är om den inte genom ritningsförändringen blev en fyrdelning. Ett slätputsat parti med englasade fönster övergick i bottenvåningens kraftiga rusticerande parti via en svagt markerad sockellist. En kraftigare gesims (horisontellt framskjutande listverk på en fasad) utmärkte övergången till följande två etage, som sammanhölls dels genom en kolonnordning i mittpartiet dels genom en rikare fönsteromfattning. Fönstren på våning två flankerades av pilastrar samt kröntes av frontoner. Murytan var kvaderristad. Samma kvaderristning fortsatte på översta våningen efter en relativt diskret gesims. Fönstren på denna våning var dock lägre och ej markerade. Mittpartiet poängterades dock genom fyra pilastrar som skyldrade (saluterade) vid de tre mittersta fönstren. En kraftig takgesims med tandsnitt avslutade fasaden. Samtliga fönster utom souterrainvåningens var fyrdelade med föhöjd tvärpost.

Interiör
Gatuhusets bottenvåning belägen en halv trappa upp upptogs av tre stycken lägenheter på respektive 3 RoK, 2 RoK samt 1 RoK. Övriga våningsplan bestod av en lägenhet om 3 RoK samt två om 2 RoK. Samtliga trerumslägenheter hade ett serveringsrum, medan tvåorna som vette utåt gatan hade ett serveringsutrymme vid ingången till köket. Däremot förekom det inte i dessa lägenheter någon speciell köksingång som i de övriga. Treorna var utrustade med två stycken garderober medan de övriga endast hade en var. Gårdshuset bestod av 1 RoK på varje plan utom bottenvåningen som endast inrymde 1 boningsrum. Souterrainvåningen rymde två lokaler om två rum med ingång dels från gatan dels via förstugan och källaren, som för övrigt bestod av tvättstuga samt diverse förråd. På vinden fanns 16 vindskontor. 

Se mer information från Stockholmskällan:
Karlavagnen 16.pdf